Főoldal

Lézerkezelés hatásai

Kezelt Betegségek

Kezelt betegségek orvosi megnevezései

Szakmai Cikkek

Képek

Elérhetőségek

Linkek

Filmet nézek, s közben meggyógyulok...

A lágylézer áldásos hatásai

A lágylézer fényével történő besugárzás jóformán mellékhatás nélküli gyógymód többek között lábszárfekélyre, övsömörre. Az orvoslás egyes területein méltán válhat a gyógyszerek vagy műtétek sikeres vetélytársává...

...csakhogy napjainkban a bizonyítékokon alapuló orvoslás korában, miközben a kemikáliákról egyre-másra jelennek meg a publikációk, készülnek reklámfilmek, addig a fizikoterápiás módszerek viszonylagos elnyomatásban léteznek, és sokkal kevesebb úgynevezett kettős vak vizsgálatot végeznek ezen a területen. A kettős vak vizsgálatnál sem a beteg, sem az orvos nem tudhatja, ki kap valódi és ki csupán valódinak látszó kezelést. A betegek általában mindkét kezelési csoportban gyógyulnak, hatékony terápia esetében azonban sokkal kifejezettebb a gyógyulás abban a csoportban, akik valódi kezelést kapnak. A többiek a gyógyulásba vetett hitüknek köszönhetik a javulást.

 
Nos, a nem gyógyszeres kezeléseket sokkal inkább próba-szerencse alapon végzik. S noha nagyon hatékony kezeléseket is ismerünk, gyakran ezekre sincs a kezünkben bizonyíték. Kivételt képez talán a lágylézer, amelyről idestova több száz bizonyító erejű vizsgálat áll a rendelkezésünkre. A legfontosabbak közé tartozik Jan M. Bjordal 1997-es disszertációja, majd későbbi vizsgálatai, melyekből kiderül, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők kevésbé hatékonyak, mint a gyulladásra adott lézerkezelés. A norvég egészségbiztosító a publikáció megjelenését követően bizonyos gyógyszerektől megvonta a támogatást, helyükre a lágylézer-kezelés lépett. Körülbelül ebben az időben Magyarországon, a Szent István Kórház Bőrgyógyászati osztályán is végeztek vizsgálatokat lábszárfekélyes betegekkel. Miután a kettős vak vizsgálathoz elengedhetetlen, hogy ne legyen érzékelhető különbség a valódi és az álkezelés között, a leghatékonyabbnak ismert látható piros lézeres készülék helyett infralézer sugárnyalábbal dolgoztak. A kiegészítő kezelésként adott lézer így is kétszer olyan gyors gyógyulással ajándékozta meg a vele kezelteket. Vajon minek köszönhető a gyógyhatás?

Hogyan hat?

A többi fényforrással összehasonlítva a lézer az egyetlen, ami a sejtekbe érkezve elegendő energiát tud átadni ahhoz, hogy az ott lévő több milliárd molekula között, többnyire a mitokondrium nevű sejtszervecskében megbújó mintegy 300 fotokrómot (fényből színváltozás kíséretében energiát felvenni képes anyagok, molekulák) a lézerfotonok eltalálják, és a sejtek életében kedvező fordulatot hozó biokémiai folyamatokat indítsanak be. A biológiai hatás ugyan bizonyított, azt azonban elég nehéz megmondani, hogy a lézerfény hatására pontosan melyik molekula és milyen változásokon megy át a sejt irdatlan tagot számláló molekulatömegében. Tina I. Karu, észt születésű biofizikus ennek felderítésére számos "in vitro" (élő szervezeten kívüli) vizsgálatot végzett, megmérve az egyes fotokrómok úgynevezett akciós spektrumait. Az eredmények ellenére máig kérdés például, hogy ugyanazok a molekulák változnak-e a sejtben lézerhatásra, mint amelyek elkülönítve a laborban reagáltak, és vajon ugyanúgy vagy pedig másképp. Sejtbéli környezetük ugyanis merőben eltér attól, amikor izolálva vannak egy kémcsőben.

Mire hatásos?

A lágylézer elsődleges hatásai a gyulladáscsökkentés, a fájdalomcsillapítás, serkenti a sejtszaporodást, ennélfogva gyorsítja a sebgyógyulást, oldja az izomspazmust, azaz az izomgörcsöket, valamint némi immunstimuláló hatást is ki lehet mutatni. Néha valóban csodás eredményeket lehet elérni vele, de valójában "csak" annyit csinál, hogy helyreállítja a sejtműködés, a sejt-anyagcsere hibáit, ami aztán elhárítja az akadályt a szervezet saját gyógyító folyamatainak működése elől.
Nem mindenható csodaszer, csak majdnem... Bár hihetetlenül sok mindent gyógyít, nem mindenhol hat, csak ott, ahol valamiféle kóros elváltozás van. A lágylézer az alternatív medicina eszköztárához tartozik, de természetgyógyászati módszernek semmiképpen nem nevezhető, hiszen hatása kimutathatóan fizikai törvényszerűségeken alapul. Helyzete mégis különleges. Európában számos helyen finanszírozza a kezelést az egészségügy, nálunk is az akkreditált orvos-továbbképzések között választható a lágylézer használatát oktató kurzus, de nem került be a szabályozott eljárások körébe, ennélfogva tulajdonképpen bárki használhatja, nem kell hozzá orvosi diploma. Ez azt jelenti, hogy akár az utca embere is használhatná otthon?

Igen is, meg nem is. Használatához nem kell ugyan orvosnak lenni. Tanos Endre, az egyik orvosokat képző kurzus fizikus előadója és szervezője azért óva int. "Ha laikusok tévednek be hozzánk, mert lágylézer-készüléket vásárolnának önkezelésre, az első kérdésem mindig az, hogy "Mire használná?", rögtön a másik pedig az, hogy "És orvos látta?". A kezelés ugyanis nem ördöngösség, de a helyes diagnózis elengedhetetlen. A lágylézer nem csak a beteg szervezet sejtjeit késztetheti gyors osztódásra, előfordulhat például, hogy rákos sejteket is vagy egy jelenlévő gombás fertőzést is "belobbantja". Terhes nő hasán megint nem szabad használni, mert alhasi vérbőséget okozva vetélést okozhat." Vannak tehát ellenjavallatai, és ezt a kezelés előtt mind tudni kell. Azonkívül nem steril gyulladások esetében a gyulladás kórokozóját előbb ki kell irtani, ami orvosi feladat. Az viszont nem ritka, hogy az orvos, miután páciensével megbeszélte és kipróbálta a készülék használatát, odaadja neki otthonra is. Lehetséges tehát, hogy laikus is kezelje magát otthon, akár tévénézés közben is. Sok sportorvos és edző is használja. A hazai válogatottak jól felszereltek lézeres készülékkel, többek között a férfi vízilabda- és a női kézilabda-válogatott is rendszeresen használja. Miután az egészséges sejtek működését nem változtatja meg, valójában nincs mellékhatása. Esetleg túlkezelés előfordulhat, ami fölöslegesen nagy, de aztán lecsengő fájdalommal jár, valójában a gyógyulás kezdetét jelzi. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem a megfelelő pontokat éri a kezelés, és ezért nem hatékony. A szakértelem azért nem nélkülözhető teljesen, már csak azért sem, mert sok mindenre hat, és minden javallatnál fontos lehet tudni az alkalmazás módját is.

Ahol szinte csodát tesz

Egy-két betegségnél nagyon látványosan működik. Ilyen például a herpes vírus. Az ajakherpesz (Herpes labialis) esetén a kezelés hatására nem csak hogy hamarabb múlik el a gyulladás, utána egyre ritkábban jön elő. A Herpes zooster esetében pedig alig három nap leforgása alatt csaknem eltűnik a sömörös gyulladás, ráadásul ún. postherpetikus fájdalom nélkül. 7-10 nap alatt teljesen felszívódnak a bőrtünetek. A HPV-fertőzött nők méhszájának kezelésében is jó szolgálatot tehet. A lágylézert használó nőgyógyászok arról számoltak be, hogy a kezelés megszünteti a vírus kimutatható jelenlétét. P3-as citológiai leletű méhszáj lágylézeres kezelése után a lelet P1-esre javult, s a vírus eltűnésével elhárult a méhnyakrák kialakulásának esetleges veszélye is. A kezelés ilyen alkalmazását egyelőre kísérleti fázisnak kell tekinteni, de úgy tűnik, megelőző jellege van, és segítségével sok méheltávolító műtét lesz kivédhető. Ugyancsak nagyszerű eredmények szólnak a lágylézeres övsömör-kezelés mellett.

 
Övsömör kezelés előtt Kezelés hatására gyógyuló övsömör

Hogyan kell elképzelni a kezelést?

A lézerkészülék fénynyalábját néhány percre a testtáj megfelelő pontjaira kell irányítani, míg megfelelő dózis nem jut a beteg sejtekhez. A kezelés dózisfüggő, az erősebb teljesítményű készülékekkel alkalmanként gyorsabban megkapják a sejtek a szükséges foton-mennyiséget. A kezelési pontok a lágylézer idestova csaknem 40 éves története alatt szerzett tapasztalatok alapján kereshetők meg. Nincs mögötte semmi hókuszpókusz, a fájó pontok is lehetnek mérvadóak, a gyulladt testtáj anatómiáját kell hozzá ismerni. Izomhúzódásnál például az izom tapadási pontját is be kell sugározni. A teniszkönyöknél a tenyértől a vállövig vannak besugárzandó pontok, nem csak a fájó könyököt kell kezelni.

Házi gyógyítás vagy szakemberkeresés?

Ha valaki mégis otthonra szeretne készüléket, nincs semmi akadálya. A legegyszerűbbeket már 16 000 forint körüli összegtől be lehet szerezni, ami a gyógyszerárakhoz viszonyítva nem is olyan sok. Egy körömnyi bőrgyulladást az 5 milliwattos készülékkel mintegy 7 percig kell kezelni. A súlyos lábszárfekélyhez már 30 milliwattos készüléket javasol a szakember. Az országban legalább 3000 lehet a lágylézert használó orvosok száma. A lézert a praxisukban használni tudó, tipikusan gyulladásos betegségeket kezelő szakorvosok közül a reumatológusok 6-10 százaléka, a háziorvosok és fogorvosok mintegy harmada használja előszeretettel a lágylézert. (Megjegyzendő, hogy sokan az úgynevezett fehér, kompozit tömés megkötéséhez használt készüléket vélik lézernek, pedig ilyenkor UV-fényt használnak. A lágylézer elsősorban afták és sebek kezelésére használatos, segíti a sebgyógyulást.) Sajnos a gyerekorvosok közül kevesen ismerik, és szavaznak neki bizalmat, pedig nemzetközi adatok szerint a gyerekek nagyon jól reagálnak a kezelésre.
Szerző: Forrás: Megjelent:

Máriáss Márta

HáziPatika.com

2007. július 23.

 

 

Fénygyógyítás - soft laser, azaz a lágylézer terápia 
Dr. Hegyi Gabriella főorvos, Yamamoto Intézet

A lézerről talán sokaknak még mindig a Csillagok háborúja jedi-lovagjainak kardja jut elsőként eszébe. Pedig a lézerterápia az utóbbi másfél évtizedben Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált. Más országokhoz képest még mindig késésben vagyunk, annak ellenére, hogy a lágylézer-kezelés egyik szülőatyja egy magyar orvos volt. Igaz, a magyarok jórésze "gyógyszerevő": a betegek a tablettát és a műtétet tartják igazi kezelésnek.
 

 

A lézeres szemműtét segítségével megszabadulhatunk a kontaktlencsétôl és a szemüvegtôl.

A magyarban használt lézer szó az angol L. A. S. E. R. betűszóból származik. A rövidítésben az L a fényt (light), az A az erősítést (amplification) jelenti; az S a stimulált vagy indukált (stimulated) szót takarja; az E a kibocsátás (emission), az R pedig a sugárzás (radiation) forgalmára vonatkozik.

A lézersugár a fény egy adott frekvenciájú, erősen rendezett nyalábja, működésének alapja, hogy a fényrészecskék, a fotonok, energiáját hasznosítja.

A lézer a gyógyászatban - így például a szemműtétek esetén sebészeszköz. Ettől meg kell különböztetnünk a lágylézert (100 milliwatt teljesítmény alatti energia), amely a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítására lehet alkalmas. Ismert még a lézer akupunktúra, amely a modern technikát és a több ezer éves, hagyományos kínai orvoslást ötvözi. Az, hogy fénybesugárzással a sejtek működése javítható már csaknem hatvan éve bizonyított tény. Mára a lézer világszerte elterjedt, az USA-ban, Japánban, Oroszországban lézer klinikák működnek. Franciaországban a komplementer gyógyítás keretén belül kapott erőteljes szerepet az akupunktúra és a lézeres kezelés együttes alkalmazása. Magyarországon 1989-ben kezdődött egyetemi szintű oktatása a HIETE-n.

Megosztja a doktorokat

Bár a lágylézer-terápia Magyarországon is egyre elterjedtebb lett az utóbbi másfél évtizedben, a hazai orvostársadalom, mint általában az alternatív gyógyításokkal szemben, bizonyos fokig még mindig megosztott.

Mindemellett több lézer ambulancia is sikeresen működik az országban, a Központi Honvéd Kórházban például 50-70 beteget látnak el naponta, a kezelést mindig kiegészítő gyógytorna mellett. De a kispesti Yamamoto Intézetben is sikeresen alkalmazzák már 15 éve a mozgásszervi, allergiás betegek részére ezen kezelési formát- mondja Dr. Hegyi Gabriella főorvos, az intézet vezetője.

A lágylézer terápia egyik "szülőatyja" egy magyar professzor, a húsz éve elhunyt Dr. Mester Endre volt - Ennek ellenére más országokban sokkal hamarabb vált elfogadott gyógyító eljárássá a lágylézer terápia, a magyar orvosok között máig akadnak, akik idegenkednek tőle.

Ám az is igaz, hogy mi magyarok "gyógyszerevők" vagyunk, a betegek szemében a "tabletta és műtét" áll központi helyen. A lágylézer kezelés legnagyobb előnye, hogy fájdalomcsillapító hatású. Izomlazító is, ez főleg a mozgásszervi betegségeknél fontos tényező, mint az is, hogy előmozdítja a szövetek gyors regenerálódását, ráadásul nincs mellékhatása sincs.

Fájdalommentes terápia

A kezelés teljesen fájdalommentes, a beteg legfeljebb egy kis melegséget érez, mikor a fájó pontokra irányítják a lézert. Nem mellékes, hogy a lézerkezelés többször ismételhető, akut panaszok esetén gyorsítja a gyógyulást. Emellett gazdaságos is, egyszeri beruházást igényel, és jelentősen csökkenti a gyógyszer használatot.

A lágylézer kezelés széles körben alkalmazható: a sportorvosi traumatológiától kezdve a reumatológián, ideggyógyászaton, a fül-orr-gégészeten keresztül a nőgyógyászatig; az urológiai panaszoktól a gyermekgyógyászaton át a fogászatig és bőrgyógyászatig, gasztroenterológiáig.

A mozgásszervi problémák ma népbetegségnek számítanak. Korunk emberének életmódja is hozzájárul ehhez. Az autó, a számítógép, a tévé előtti ülés, a mozgáshiányos életmód megváltoztatta a gerinc statikai helyzetét: a hát meggörbül, a mellkas lelapul, a váll süllyed, mindehhez plusz teherként járul az elhízás. A lágylézerterápia az artritiszes, gyulladásos panaszok kiegészítő kezelése lehet. A lumbágó, a nyak- és fejfájások vagy éppen az ülőidegzsába okozta fájdalmak lágylézer kezeléssel és gyógytornával szintén jó eredménnyel enyhíthetők. Rendkívül hatásos a főleg nőknél tapasztalt "befagyott váll" kórképnél, amikor az izületi tok gyulladása, körkörös letapadása, zsugorodása áll a háttérben.
 

 

Katonaságtól a szemműtétekig

Az elsô lézert 1960-ban, a híres, amerikai fizikus, T. H. Maiman készítette, s ma már szinte az élet minden területén használják. A skála igen széles: a katonai céloktól kezdve az iparon, a mérésen, a híradástechnikán át a csillagászatig. Ám a lézernek egyik legjelentôsebb szerepe a gyógyászatban van. A műtéti beavatkozások során a lézerkés sterilizál, csekélyebb a vérzés, kisebb a fájdalom és gyorsabb a gyógyulás. Nálunk két évtizede alkalmazzák már a szemészetben, többek között a levált ideghártya "visszahegesztésére". Sikeresen kezelik lézeres eljárás útján a rosszul gyógyuló fekélyeket és a bőrön lévő rendellenségeket is.
Forrás: kispest.hu

 

A lágylézer kezelés aktualitása a nyári sportsérülések tükrében

  A nyár rengeteg sportolási lehetőséget kínál, hogy a szabadban élvezhessük a mozgás örömeit, energiával töltsük fel télen elgémberedett izmainkat, s a nap melegével simogattassuk bőrünk valamennyi sejtjét. A túrázás, teniszezés, úszás, lovaglás, focizás, kerékpározás sok élményt adhat mindenkinek, de valamennyi sport a sérülés lehetőségét is magában hordozza. Gyakori sérülések közé tartozik teniszkönyök, térd és bokarándulás, Achilles ín gyulladása ill. súlyosabb esetben szakadása futás vagy labdajátékok során, kéz kisizületeinek rándulása és a kerékpározók több testrészt is érintő zúzódásai, törései.  

 A különböző sérülések ellátásában sajátos helyet foglal el a lágylézer kezelés. A legtöbb sérülés jellemzője, hogy túlerőltetés, egy rossz mozdulat, elesés kapcsán a sérült területen vagy izületben fájdalom, duzzanat, vérömleny, alakul ki, mely rövidebb-hosszabb időre mozgáskorlátozottságot okoz. Ezt tapasztaljuk bokaránduláskor is. A sérült boka nyugalomba helyezése, borogatása mellett lágylézer kezelés hatására a szervezetben természetesen is lezajló gyógyulási folyamatok felgyorsulnak. Kezeléskor gyors, szinte azonnal észlelhető fájdalomcsökkenést érez a beteg, ezért alkalmazzák gyakran a lágylézer terápiát sportolók sérülése esetén is. A lézer hatására felgyorsul a sejtregeneráció, javul a sejtek anyagcseréje, fokozódik az ér újra képződés, javul a sejtek oxigén ellátása, és felgyorsul a keringés a kis erekben. Gyulladáscsökkentő és érregeneráló hatása révén a fájdalom és a duzzanat csökken, a károsodott izületi mozgása már az első kezelés után javul. A gyógyulási idő közel felére csökken, s a beteg rövid idő alatt általában 5-8 kezelés után panaszmentessé válik. A kezelés nagy előnye, hogy fájdalommentes, mellékhatása nincs és gyors gyógyulást eredményez sérülések esetén. Jó eredménnyel alkalmazható a lágylézer kezelés régóta fennálló izületi fájdalmak, duzzanatok, ínhüvely gyulladások megszüntetésére is. Ebben az esetben a betegség ill. elváltozás hosszabb ideje áll fenn, ezért a szervezetnek több időre van szüksége a gyógyuláshoz. 

Lágylézer kezelések a szépség birodalmában

 Szépségük érdekében sokszor fájdalmas beavatkozásokat is elviselnek a fiatalodni vágyó nők és férfiak. A szakemberek alkalmaznak a szépülés érdekében Botox injekciót, kollagén, hyaluron sav, szilikon, és kálcium hydroxiapatit feltöltést, de ezek az eljárások fájdalmasak és némelyikük mellékhatásokat is okoz. A világon számos kozmetikai kezelést alkalmaznak (iontoforézis, ultrahang, nagynyomású oxigén terápia, stb.), melyek segítségével  a bőrbe vízben, ill. olajban oldódó hatóanyagokat juttatnak be, s ez által fokozzák a bőr sejtjeinek regenerálódását. A bőr öregedési folyamatát rugalmas rostjainak (kollagén) megváltozása okozza. A bőr kollagén állománya az idő múlásával elveszíti rugalmasságát. A nevetés, homlokráncolás során megjelenő vízszintes irányú homlokránc, orr melletti függőleges ránc, száj-szem körüli szarkalábak fiatalokon is megjelennek az arcon, de nyugalomban a bőrbe simulnak. Hosszabb idő elteltével a károsító tényezők hatására (napfény, vízhiányos bőr, szél, dohányzás) a bőrt az arcizmok „meghajlítják” és a ránc rögzül a bőrben. Szakemberek régóta keresik azokat az anyagokat, kozmetikai eljárásokat, melyek segítségével ezt a folyamatot lelassíthatják.Újdonságnak számít a ráncok kezelésében a lágy lézersugár alkalmazása. Az arcon lévő ráncokat centiméterenként pásztázzuk végig meghatározott dózisú lézersugárral. Hatására gyorsul a vérkeringés a kis erekben, a kialakuló vérbőség fokozza a káros anyagcseretermékek gyors eltávozását, és elősegíti a kozmetikai hatóanyagok felszívódását és a sejtek szaporodását. Ezáltal javítjuk a bőr sejtanyagcseréjét, oxigénellátását és befolyásolhatjuk a kollagén rostok öregedési folyamatát is. A lézerkezelés teljesen fájdalommentes, mellékhatása nincs, hatására a ráncok csökkennek, az izmok feszesebbé válnak, az arc egészében fiatalosabbá válik. A lágylézer sejtregeneráló, ránc csökkentő hatását tovább javíthatjuk bőrre anyagcseréjére ható akupunktúrás pontok alkalmazásával is. Az akupunktúrás kezelés segítségével a szervezet önregeneráló képességét aktivizáljuk. A speciális muködésu akupunktúrás pontok lézer fénnyel vagy hagyományos akupunktúrás tuvel való serkentése a megfelelő meridiánok (energiapályák) muködésének egyensúlyba kerülését hozza létre, elősegítve ezzel a bőr regenerációját.Amerikában a nők egyre többen választják a Botox injekció helyett ezt a ránccsökkentő akupunktúrás kezelést. A terápia során 10-20 hetes kezeléssorozatot követően havonta egyszer ún. karbantartó kezelést alkalmaznak. A lézer kezelés során ügyelni kell arra, hogy a lézerfény szembe ne kerülhessen (védőszemüveg), mert a látóhártya sérülését okozhatja. Mi történik lágylézer kezeléskor? A lágylézer hatására felgyorsul a sejtek anyagcseréje, javul az oxigén ellátásuk, fokozódik a kis erekben a vérkeringés. Gyulladáscsökkentő és érregeneráló hatása révén a sebek, pattanások, hólyagos elváltozások gyorsabban gyógyulnak és az égő, fájdalmas bőrelváltozások már az első kezelés után javulnak. Gátolja a mitesszerek képződését, javítja a kozmetikai kezelésekkor a hatóanyagok felszívódását, így a  bőr kisimul a ráncok csökkennek.1990-es évek óta Magyarországon is alkalmazzák a lágylézer terápiát fent részletezett hatásai miatt reumatológiai, baleseti sebészeti, sportorvosi, bőrgyógyászai, akupunktúrás, nőgyógyászati, fogorvosi kórképek kezelésekre. Elsősorban azért, mert gyors fájdalomcsillapító,  gyulladáscsökkentő, keringésgyorsító hatása miatt rövidebb idő alatt gyógyulás ill. panaszmentesség érhető el például bokarándulás, idült térdgyulladás, ínhüvelygyulladás, gerinc-, nyak-, hátfájdalmak, fájdalmas izomcsomók, fejfájások, arcüreggyulladás, fogíny gyulladás esetén is. Milyen bőrelváltozásokra alkalmazunk lágylézer terápiát? Elsősorban a visszatérő ajak herpesz, kamaszkori akne, pattanások, foltos hajhullás, mutéti hegszépítés, cellulitises bőr kezelésére. A felnőtt lakosság kb. 20%-ának okoz gondot a különböző hatásokra (stressz, napozás, láz, stb.) kiújuló, égő fájdalommal, hólyagképződéssel jelentkező ajak herpesz. Egy korábbi vírusfertőzés után a kórokozó rejtetten megmarad az idegsejtekben, provokáló tényezők hatására megjelenik és a fenti, kellemetlen tüneteket okozza. Ha az égő fájdalom jelentkezésekor elkezdjük a lágy lézersugár kezelést, a hólyagok az esetek többségében nem alakulnak ki. Amennyiben a hólyagok kialakultak már 2-4 kezelés szükséges a hólyagok beszáradásához. Ismétlődő herpeszek többszöri lágylézer kezelése után az ajkon a helyi immunitás fokozódik, ezáltal csökken ill. megszunik a herpeszek kiújulása.  Kamaszkorunk legszebb nyarát is megkeseríti, ha aknés elváltozások jelennek meg arcunkon ill. mellkasunkon. Kialakulásában több faktor játszik szerepet. Egyrészt az, hogy a szőrtüszők körül faggyúmirigyek találhatók, melyek különböző hatásokra (hormonális, fuszeres ételek, csokoládé, füstölt ételek, olajos magvak, stb.) fokozott faggyútermeléssel válaszolnak, ennek hatására a bőr felső rétege megvastagszik, csökken a hámlás a bőrfelszínen.  Másrészt ennek következtében a pórusok eltömődnek és a faggyú nem tud kiürülni. Ez kedvez a bőrön található baktériumok elszaporodásának és az eredmény a gyulladt pattanások megjelenése lesz. Tovább rontja a helyzetet nyomkodás, zsíros krémek használata és a fokozott izzadás is, végül heg marad vissza az elváltozás helyén. Lágy lézersugár kezelés előtt a bőrt megtisztítjuk, majd a legnagyobb elváltozásokat kezeljük ill. nagy kiterjedés esetén a felületen kezeljük ún. lézerzuhannyal heti egy-két alkalommal. A kezelést kiegészítjük a bőr anyagcsere folyamatait kedvezően befolyásoló akupunktúrás pontok lézeres kezelésével. Ismételt kezelések után a gyulladt pattanások heg nélkül gyógyulnak. Kiújulásukat csökkenthetjük étrendi változtatásokkal (sok joghurt, zöldség, gyümölcsfogyasztás mellett, a kiváltó élelmiszerek kerülésével), szakszeru bőrápolással, ill. krémek használatával.  /Lézerterápiával jó eredmények érhetők el a rozácea kezelésében is. Ez az idült gyulladással járó elváltozás középkorú nőknek, főleg az orron, orcákon okoz elváltozásokat. Kialakulásának okait nem ismerjük. Megjelenésében bakteriális gyulladások, allergia, hormonális változások, vitaminhiány is szerepet játszhat. A bőrön a pórusok kitágulnak, tartós értágulatok alakulnak ki, az orr megnagyobbodik, vörössé válik. Később 2-3 mm-es csomók jelennek meg. Alkohol, fuszeres ételek, forró italok, időjárási tényezők (nap, szél, nagyfokú hideg, meleg) és a dohányzás fokozza a tüneteket. A lágylézer kezelés ősszel ajánlott. A kezelés után a piros bőrelváltozás fokozódik néhány órán át, majd gyorsan javulni kezd. 1-2 hónapon át hetente kétszer kezeljük az elváltozást a tünetek megszunéséig. A kezelést évente ismételni kell./ Fontos, hogy a beteg az UV fénytől tartózkodjon, hormonális háztartása egyensúlyban legyen és kerülje  a tünetek kiváltásában szerepet játszó élelmiszereket.

Ne felejtsük el, hogy lágylézer kezelés mellett a bőr és ránckezelés sikeres eredményéhez fontos a bőrt károsító hatások kivédése, a szakszeru hidratáló készítmények, sminkek bőrtípusnak megfelelő alkalmazása, a vízhiányos bőr kozmetikai kezelése és nem utolsó sorban káros szenvedélyünkről való lemondás is!